ProLang

ProLang

ELTE BTK NYELVI KÖZVETÍTÉS INTÉZETE

FORDÍTÓ- ÉS TOLMÁCSKÉPZŐ TANSZÉK

PROLANG NYELVI SZAKMAI TOVÁBBKÉPZŐ KÖZPONT

A tanfolyam célja: A magyar fordítói piacon leginkább kedvelt MemoQ és Trados fordítástámogató szoftverek alapfunkcióinak megismertetése magyar munkanyelvű, kezdő felhasználókkal rövidtávú, intenzív tanfolyam keretében. A tréning 13 alkalmas (60 perc/alkalom) foglalkozást jelent hibrid/blended oktatási rendszerben (online oktatási felületre feltöltött anyag, amely tetszőleges ütemben áttekinthető, gyakorlófeladatok oktatói visszajelzéssel és videóchat konzultációs lehetőség az oktatóval). A tréninget képzett fordító fogja tartani.

A tréning anyaga tartalmazza mindazt, amit e két szoftver felhasználói szintű alkalmazásához tudni kell, élőszavas magyarázattal annotált videók formájában lépésről lépésre bemutatja a fordítói munkavégzéshez szükséges funkciókat, megtanuljuk a különböző fájltípusok beolvasását, a fordítás elkészítését, elmentését, a terminológiai adatbázis és fordítómemória készítését és használatát, valamint a minőség-ellenőrzési, lektorálási, konkordancia- és egyéb funkciókat. Minden témakörben gyakorlófeladatok segítik az adott funkció elsajátítását, amelyet az oktató hétről hétre ellenőriz. A tréning elvégzése után a jelentkező alapszintű felhasználói ismeretek birtokában magabiztosan képes e szoftverekkel fordításokat készíteni.

A tanfolyam saját tempóban végezhető otthonról, de a folyamatos oktatói kíséret és visszajelzés biztosítja, hogy a résztvevők valóban elsajátíthassák a programok felhasználói funkcióit, és válaszokat kapjanak felmerülő kérdéseikre.

A tanfolyam felépítése:

1 óra: Bevezetés (ZOOM) május 24. (a pontos időpontról és a Zoomba való bejelentkezéshez szükséges adatokról minden jelentkezőnek emailt írunk)

Bemutatkozás, a tréning felépítése, a MemoQ és Trados szoftverek bemutatása, útmutató a letöltéshez és a próbaverzió aktiválásához. MemoQ próbaverziójának aktiválása.

Figyelem! A tréninghez a szoftvereket nem kötelező megvásárolni, mivel azokból letölthető 30 napos próbaverzió (MemoQ translator pro 9.7 és SDL Trados Studio 2021), ezek azonban csak akkor telepíthetők és működnek ingyenesen, ha a jelentkező előtte még nem telepítette és aktiválta az ingyenes próbaverziókat saját gépére. Ezért a szoftvereket javasolt csak a tanfolyam kezdetekor aktiválni, mivel csak 30 napig érhető el bennük minden funkció!

2–7. óra: MemoQ

2. óra: Ismerkedés a programmal, fordítás MemoQ-ban (alapfunkciók, szöveg beolvasása, lefordítása, mentési lehetőségek, fájlformátumok).

3. óra: Terminológiai adatbázis létrehozása, bővítése, elemeinek szerkesztése, kapott terminológiai adatbázis megnyitása és használata fordítás során.

4. óra: Hogyan dolgozzunk kapott anyaggal (fordítómemória létrehozása, mentése, megnyitása, terminológiai adatbázis, különböző formátumok importálása MemoQ-ba és azokban fordítás, a kész munka exportálása leadásra).

5. óra: Szövegpárhuzamosítás.

6. óra: Minőségellenőrzés, lektorálás, QA-reportok létrehozása és exportálása.

7. óra: Konkordancia, statisztika és egyéb funkciók.

8. óra: MemoQ konzultáció (ZOOM)

A bemutatott funkciókkal kapcsolatos kérdések, problémák megbeszélése.

9–11 óra: TRADOS (Canvas)

9. óra: A Trados Studio 2021 aktiválása. A program alapfunkciói, fordítás Tradosban (szöveg beolvasása, lefordítása, mentési lehetőségek, fájlformátumok)

10. óra: Hogyan dolgozzunk Tradosban kapott anyaggal és küldjük tovább kész munkánkat.

11. óra: Egyéb funkciók bemutatása.

12–13. óra: konzultáció, egyéb CAT-eszközök, összegzés

A tréning során elsajátított funkciók és gyakorlófeladatok összegzése, kérdések megbeszélése, egyéb fordítástámogató szoftverek a fordítói piacon.

Munkanyelvek: magyar (a fordítási funkciókhoz szükséges egy idegen nyelv magas szintű ismerete)

A tanfolyam hossza: 13 x 60 perc

A tanfolyam időpontja: 2021. május 24. – 2021. június 30. (ez az anyagok hozzáférhetőségének intervalluma)

Jelentkezés és további információ: prolang@btk.elte.hu

Jelentkezési határidő: 2021. május 14., de a tanfolyam díjának elutalása előtt, a helyek korlátozott száma miatt kérjük minden esetben először jelezzék részvételüket a fenti email-címen!

A jelentkezési lap ide kattintva letölthető.

Tanfolyami díj: 25 000 Ft

A tanfolyami díj befizetését kérjük teljesíteni a tanfolyam első napjáig az alábbiak szerint:

Bankszámlaszám: 10032000-01426201-00000000, ELTE Közlemény rovat: AC1201/15 és jelentkező neve

A befizetésről szóló igazolást a tanfolyam első napján, az első alkalom előtt fél órával kezdődő regisztráció során kérjük bemutatni, vagy korábban elküldeni a fenti email-címre.